Alergeny v potravinách

Předpisy stanovující specifické požadavky na označování 14-ti alergenových složek: 

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy)

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/l, nebo mg/kg, vyjádřeno, jako SO2

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen.